Новини и събития

Как възникват добрите навици?

В детството си човек придобива огромен брой навици, които бележат целия му живот. Бъдещите успехи, начина на живот и дори човешкото здраве зависят от уменията за полезни действия, присъщи от детството.

          Как възникват добрите навици?

 

         Това се случва естествено, в хода на натрупването на познавателен опит. След като усвои определено действие, детето трябва постоянно да го повтаря. При често използване на едно и също умение, много скоро няма да му се налага да мисли за това, за да го използва. Това означава, че умението, доведено до автоматизъм, се е превърнало в навик. По този начин децата се учат да мият зъбите си, да затварят врати зад себе си и много други полезни действия.

         Кой навик е по-стабилен? Този, който е придобит преди три дни или преди година? Разбира се, този, който се повтаря повече! Действията, които извършваме от ранна детска възраст, трудно могат да се изкоренят. В този най-важен период на придобиване на полезни умения естествения авторитет и следователно основният пример за детето, са неговите родители. Това означава, че самите родители трябва да съответстват на тези изисквания, които поставят пред децата си.

 

       Добри навици, които влияят върху качеството на живота ни

 

    Спазване на дневен режим;

    Грижа за себе си, хигиена;

    Спорт, упражнения, физическа активност;

    Навици за здравословно хранене;

    Занимания на открито;

    Планиране на деня, седмицата, финансите и живота;

    Чистене и подреждане;

    Навици за учене;

    Навици, които заздравяват връзката ни с децата;

    Навици, които развиват положително отношение към живота.

 

      Какво могат да направят родителите?

 

      Да бъдат добър пример по отношение на базови навици. Да не забравят, че децата се учат от това, което виждат. Повтарянето на някакво действие без желание е принуда. Детето по-лесно ще усвои навик, ако има положителни асоциации и преживявания.

      Децата проявяват голям ентусиазъм за дейности, които им харесват или им помагат да постигнат успех. Важно е родителите своевременно да хвалят детето за добра постъпка и да го учат да преодолява трудности.

      Критичното отношение към действията на детето  и наказанията ще доведат до обратния на желания ефект.

      Доверието между деца и родители е идеалната атмосфера за внедряване на добри навици. За да няма тайни между вас и детето, за да има взаимно разбирателство, слушайте децата си, вниквайте в техните проблеми и ги подкрепяйте в трудни моменти.

 Правилният подход в ранното детство и добрата комуникация между родители и деца са най-ефективните инструменти за развиване на добри навици. Ако пропуснат подходящия период, родителите по всяка вероятност ще се сблъскат с необходимостта да променят лошите навици.